Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

J33: Παρίσι, 26 Απριλίου 1961


Τετάρτη 26 Απριλίου 1961. Ο Θράσος Καστανάκης κάνει τα ψώνια του στην λαϊκή στο Παρίσι



Ο Θράσος Καστανάκης δείχνει κάτι στον πάγκο του κρεοπωλείου. Στο βάθος, η κρεοπώλης με το μπερέ, παρακολουθεί γελαστή. Βλέποντας την επόμενη φωτογραφία καταλαβαίνουμε ότι ο Καστανάκης απευθύνεται σε φίλο του που τον συνοδεύει στην αγορά, και που δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Εμπειρίκο.
Την φωτογραφία τραβά κατά πάσα πιθανότητα η Βιβίκα Εμπειρίκου, η οποία γνωρίζουμε ότι πήγε μαζί τους στην αγορά.

Το ημερολόγιο της Ελπίδας Καστανάκη, της συζύγου του Θράσου, μας τεκμηριώνει αυτή τη σειρά φωτογραφιών. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε φτάσει στο Παρίσι μερικές μέρες πριν. Ο Θράσος, την ημέρα της αγοράς, ξενάγησε τους Εμπειρίκους και τους έδειξε τους εμπόρους από τους οποίους ψώνιζε. Οι δύο όμως φίλοι δεν κουβεντιάζουν μόνο για την φρεσκάδα των σπαραγγιών και την τιμή του faux filet.
Λίγες μόνον ημέρες νωρίτερα, την 21η Απριλίου, τέσσερις γάλλοι στρατηγοί είχαν κάνει πραξικόπημα στην Αλγερία (η ημερομηνία αυτή ευνοεί τα πραξικοπήματα;).
Οι στρατηγοί αντιδρούσαν στην πολιτική του προέδρου της Δημοκρατίας, Σαρλ Ντε Γκώλ, και της κυβέρνησης της Γαλλίας κρίνοντας ότι άφηναν στην Αλγερία την αυτοδιάθεσή της, εγκαταλείποντας πρακτικά την πολιτική εξάρτησης και της αποικιοκρατίας. Το πραξικόπημα ήταν ένα από τα τελευταία επεισόδια του πολέμου της Αλγερίας ο οποίος ξεκίνησε το 1954 και τελείωσε με την ανεξαρτησία της χώρας το 1962.
Οι σελίδες του ημερολογίου της Ελπίδας Καστανάκη εκείνων των ημερών περιγράφουν την αγωνία του ζεύγους για την έκβαση του πραξικοπήματος. "Nous sommes dans une excitation folle" σημειώνει. Το ζεύγος Εμπειρίκου πήγαινε στο σπίτι των Καστανάκη καθημερινά και μαζί άκουγαν τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο. Οι εξελίξεις στην Αλγερία ήταν ραγδαίες και πολλές φορές τα νέα ήταν αντιφατικά, επειδή η Ραδιοφωνία της χώρας βαφτιζόταν Radio France όταν περνούσε στα χέρια των πραξικοπηματιών και ξαναγινόταν Radio Alger  όταν περνούσε στα χέρια των νόμιμων εκπροσώπων και τούμπαλιν. 


Ο Θράσος Καστανάκης με το πανέρι της λαϊκής και την ομπρέλα μπροστά στον πάγκο με τα λαχανικά χαμογελά στους φίλους που τον συνοδεύουν και τον φωτογραφίζουν, το ζεύγος Ανδρέα και Βιβίκας Εμπειρίκου.


Μετά την αγορά, ο Θράσος με την οικογένεια Εμπειρίκου έκαναν την επιβεβλημένη "στάση" στο καφέ. Ο μικρός Λεωνίδας Εμπειρίκος περιεργάζεται τον Θράσο με ενδιαφέρον. Το πανέρι με τα ψώνια δεσπόζει στο τραπέζι. Τη φωτογραφία μπορεί να τραβά ο Ανδρέας ή η Βιβίκα.



Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου
 
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου