Τρίτη 14 Απριλίου 2020

J23: Σέρρες 1913

Θωμάς Αβραμιάδης (Αμερικανικόν Φωτογραφείον), Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων στην περιοχή των Σερρών.


Αν και η φωτογραφία που ακολουθεί δεν φέρει σφραγίδα του φωτογράφου όπως η παραπάνω, εικάζουμε ότι είναι και πάλι του Θωμά Αβραμιάδη επειδή έχουν το ίδιο passe-partout, και την ίδια επεξεργασία.  Πρόκειται και πάλι για ομάδα αξιωματικών κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Και στις δύο φωτογραφίες η κεντρική φιγούρα είναι ο αξιωματικός Μέγας Γεώργιος Οικονομίδης.


Τις φωτογραφίες δώρισε στο ΕΛΙΑ η κυρία Μαντώ Οικονομίδου, απόγονος του εικονιζόμενου.

Μόλις τον Αύγουστο του 1913, με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, η Ανατολική Μακεδονία μέχρι και την Καβάλα περιήλθε στην ελληνική κυριαρχία. Οι Βούλγαροι κατά την αποχώρησή τους βομβάρδισαν την πόλη και έκαψαν το κεντρικό της τμήμα.





Γενική άποψη των Σερρών πριν την καταστροφή.

Το 1913 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε την πόλη των Σερρών. Στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζεται η επιτροπή των Μακεδόνων προκρίτων που τον υποδέχθηκε.

Το ομαδικό αυτό πορτραίτο είναι αγνώστου φωτογράφου. Είναι βέβαια φτιαγμένο από επαγγελματία φωτογράφο και πιθανόν να πρόκειται για τον Αβραμιάδη, ο οποίος υπογράφει και το παρακάτω ωραίο πορτραίτο του Μαζαράκη-Αινιάν.




Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου