Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

J6: ο φούρνος


Η σημερινή μας δημοσίευση αφιερώνεται σε εκείνες και εκείνους που ανασήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν (ή συνεχίζουν) να ζυμώνουν ψωμί στο σπίτι.
Αφιερώνεται σε εκείνες και εκείνους που παρακολουθούν με αγωνία το "ανέβασμα" ή το "φούσκωμα" του ζυμαριού, υπολογίζουν τις ώρες που πρέπει να περάσουν μέχρι το φούρνισμα της φραντζόλας ή του καρβελιού και μετά βλέπουν με συγκίνηση και ικανοποίηση το ψωμί τους να χρυσίζει μέσα στο φούρνο!


Γιώργος Βαφιαδάκης, φούρνισμα ψωμιού στο χωριό Καλαμούδι, Εύβοια, 1931


Frédéric Boissonnas, Ζεμενό Κορινθίας, 1903

Αντώνης Οικονομίδης, φούρνος και αγελάδες στην αυλή σπιτιού σε χωριό της Μακεδονίας. Δεκαετία 1930.

Άγνωστου φωτογράφου, παιδάκι μπροστά σε κτιστό φούρνο σε αυλή. 1923

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους! Καλοφάγωτα!


Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την αφιέρωση!!Δε φανταζόμουν πόσο δύσκολο είναι να ζυμώνεις το ψωμί της εβδομάδας...ειδικά για τοσους ανθρώπους..όπως έκαναν οι γυναικες αυτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς. Άλλο να ζυμώνεις 1.5 κιλό αλεύρι κι άλλο 10 κιλά!!!. Πόση δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή