Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

J3: στο σπίτι του προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Παύλος Κουντουριώτης πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, περ.1929


Μέρα γιορτής, επισκεπτόμαστε το προεδρικό μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού.

Στον ιστότοπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας δίνονται τα παρακάτω στοιχεία για την κατασκευή του μεγάρου:


"Η απόφαση για την ανέγερση του κτιρίου που στεγάζει σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάγεται στο 1868. Τη χρονιά αυτή γεννήθηκε ο υιός του Γεωργίου Α΄ και διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος και το Ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να του δωρίσει, όταν ενηλικιωθεί, ιδιαίτερη κατοικία. Πράγματι, εικοσιένα χρόνια αργότερα, όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος νυμφεύεται την πριγκίπισσα Σοφία Χοετζόλλερν, το ελληνικό δημόσιο τήρησε την υπόσχεσή του.
Ο σχεδιασμός του “Ανακτόρου του Διαδόχου”, όπως έγινε γνωστό το κτίριο, ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ. Το ανάκτορο άρχισε να κτίζεται το 1891 και τελείωσε έξι χρόνια αργότερα, το 1897.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909 πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του κτιρίου των Ανακτόρων όπου διέμενε ο βασιλεύς, δηλαδή της σημερινής Βουλής, με αποτέλεσμα το Ανάκτορο του Διαδόχου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως κατοικία και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄ (1913) και την άνοδο στο θρόνο του διαδόχου Κωνσταντίνου μετατρέπεται οριστικά σε βασιλικά Ανάκτορα.

Η χρήση του κτιρίου ως Ανακτόρων διακόπτεται το 1924 όταν καταλύεται η βασιλεία και ανακηρύσσεται Δημοκρατία. Το κτίριο χρησιμοποιείται ως Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το 1935 και επανέρχεται στην αρχική του χρήση με την παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 και την επιστροφή του Βασιλέως."
Το μέγαρο του διαδόχου Κωνσταντίνου σε καρτ ποσταλ της Ελληνικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας την εποχή της ανέγερσής του, στο τέλος του 19ου αιώνα, σήμερα Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 


Οι φωτογραφίες που ακολουθούν από το εσωτερικό του μεγάρου είναι του φωτογράφου Νικόλαου Κανακάρη  


Η μαρμάρινη κλίμακα της εισόδου. Αν η φωτογραφία ήταν έγχρωμη θα βλέπαμε ότι το χαλί είναι κόκκινο.

Παρακάτω χώροι υποδοχής του μεγάρου.






Επίσκεψη του αντιβασιλέα Αιθιοπίας Ras Taffari και μετέπειτα αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαιλέ Σελασιέ Α' στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη, 1924. 

Η φωτογραφία είναι του γνωστού πορτραιτίστα φωτογράφου Γεώργιου Μπούκα (Geo Boucas) από τη Σμύρνη  που την εποχή εκείνη είχε το στούντιό του στην οδό Φιλελλήνων 28.

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά

Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

3 σχόλια: