Το Φωτογραφικό Αρχείο σας εύχεται Καλές γιορτές με μία ανάρτηση για τον χρόνο που φεύγει στην κατηγορία Παράδοξα.
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015
Παρνασσικές συντροφιές
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015
Εκ φωτογραφίας Μαρτιμιανάκη
Δείτε την τελευταία ανάρτηση του ιστολογίου στην κατηγορία ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ και ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015
Και πάλι στα θρανία
![]() |
Σάμος, 1917π. Μαθητές. Αρχείο Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου. (γυάλινο αρνητικό, Φ.Α. 05.06.088) |
Ο ήλιος χτυπάει στα μάτια, μα πρέπει να μείνουν προσοχή. Οι μικροί, αριστερά, ποζάρουν αμυνόμενοι - σχεδόν θυμωμένοι. Στέκουν παραταγμένοι κατά ηλικία και είναι πιθανό αυτά τ' αγόρια να 'ναι ολόκληρο το σχολείο. Κοστούμι για τον σαλπιγκτή ο οποίος θα μπορούσε να σαλπίζει την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015
Πρόσφυγες στη Μυτιλήνη
Με αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό αφήγημα Τότε που ζούσαμε του Ασημάκη Πανσέληνου και φωτογραφίες από το λεύκωμα Ενθύμιον διωγμών Μικρασιατικού Ελληνισμού 1914-1918 που φυλάσσεται στο Φωτογραφικό Αρχείο, κάνουμε τη γενέθλιά μας ανάρτηση για τον ένα χρόνο του ιστολογίου μας.
Ετικέτες
Αλέξανδρος Πανταζής,
Μυτιλήνη,
Νικόλαος Αμμανίτης,
Παμμικρασιατική και Θρακική Ένωση,
πρόσφυγες,
Σπύρος Σίμος
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Χιροσίμα, μνημείο για την ειρήνη
Σήμερα, αναρτούμε μία σειρά φωτογραφιών από το μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα με ημερομηνία λήψης 19 Αυγούστου 1959. Όλες παρουσιάζουν ένα κορίτσι να περιδιαβαίνει τον αχανή χώρο του πάρκου
που αφιερώθηκε στη μνήμη της πυρηνικής λαίλαπας της 6ης Αυγούστου 1945. Ορόσημο του πάρκου, το κατεστραμμένο μέγαρο βιομηχανικών εκθέσεων γνωστό ως Genbaku Dome. Το κτίριο ή ό,τι απέμεινε από αυτό μετά την έκρηξη της βόμβας ουρανίου, αφέθηκε ανέπαφο και από το 1996 ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015
Περιμένοντας
Σε κάθε φωτογραφία που εικονίζονται πρόσωπα ο χρόνος έχει παγώσει και φαίνεται όλοι να έχουν μείνει στήλες άλατος. Ως άλλο κάστρο της Κοιμωμένης, το φωτογραφικό στιγμιότυπο δείχνει τους μετέχοντες σε αυτό στη στάση που είχαν τη στιγμή που το κλείστρο της μηχανής άνοιξε για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015
Το γεύμα του Συνδέσμου των Ελλήνων Καλλιτεχνών
Στις 30 Μαΐου 1910 στρώθηκε στο Κεφαλάρι ένα μεγάλο τραπέζι για πενήντα περίπου συνδαιτημόνες. Όλοι άνδρες, στην ηλικιακή ακμή τους, 30 με 50 ετών με κοινό τόπο την Τέχνη. Αφορμή για το τραπέζι ήταν η ίδρυση του Συνδέσμου των Ελλήνων Καλλιτεχνών. Ο Γεράσιμος Βώκος, εκδότης του περιοδικού "Ο Καλλιτέχνης" και παρών στο τραπέζι, δίνει μία εκτενή περιγραφή της συντροφιάς παραθέτοντας τα ονόματα όλων των παρευρισκόμενων σε δημοσίευμα του περιοδικού δύο μήνες μετά. Σαρανταδύο καλλιτέχνες γύρω από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γεώργιο Ιακωβίδη, τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Ροϊλό και τον γενικό γραμματέα Αλέξανδρο Φιλαδελφέα.
Ετικέτες
Γεράσιμος Βώκος,
Δημήτρης Γερανιώτης,
Κ. Κωνσταντινίδης,
Νίκος Λύτρας,
Σύνδεσμος των Ελλήνων Καλλιτεχνών
Παρασκευή 24 Απριλίου 2015
Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
Τρίτη 31 Μαρτίου 2015
Ενθύμιο της ανάβασής μας στον Πύργο του Άιφελ
Ο Πύργος του Άιφελ γίνεται σήμερα 126 ετών. Η θεμελίωση του Πύργου ξεκίνησε στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου του 1887 και οι εργασίες διήρκεσαν 2 χρόνια, δύο μήνες και 5 ημέρες. Στις 31 Μαρτίου 1889 ολοκληρώθηκε και ο τελευταίος όροφος.
Souvenir de Notre Ascension à la Tour Eiffel. 1er Juin 1914
"Ενθύμιο της ανάβασής μας στον Πύργο του Άιφελ. 1η Ιουνίου 1914 " λέει η τυπωμένη λεζάντα στο πλαίσιο της φωτογραφίας. (ΦΑ. 1A64.034) |
Η ανάβαση των καλοντυμένων τουριστών της φωτογραφίας έγινε με ασανσέρ μέχρι τον 1ο όροφο του Πύργου στα 57 μέτρα. Εκεί, εκτός από εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με σουβενίρ, υπήρχε και φωτογραφείο με στημένο το σκηνικό μπροστά από το οποίο ποζάρουν οι εικονιζόμενοι. Γιατί βέβαια η λήψη έγινε στο εσωτερικό ενός φωτογραφείου και όχι έξω, όπου ο άνεμος και το κρύο θα πάγωναν τα χαμόγελα των πελατών και θα δυσχέραιναν τη δουλειά του επαγγελματία φωτογράφου.
Η ψευδαίσθηση όμως είναι επιτυχής και οι τουρίστες όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους θα μπορούν να αφηγηθούν σε φίλους και συγγενείς την εμπειρία της Ανάβασης παρουσιάζοντας πειστήρια.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να μείνει ο Πύργος στο σημείο εκείνο για 20 χρόνια και το 1909 θα τον αποδομούσαν. Αν είχε ακολουθηθεί αυτό το σχέδιο η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν θα είχε γίνει ποτέ. Χάρη όμως στην ιδιοφυΐα του Γουσταύου Άιφφελ, ήδη από το 1904 ο Πύργος χρησίμευε στον στρατό ως σταθμός ραδιοτηλεγραφικός. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ξέσπασε 2 μήνες μετά τη λήψη της φωτογραφίας ο Πύργος απέδειξε την αντοχή και τη χρησιμότητά του για στρατιωτικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε την επιβίωσή του και τον γιορτάζουμε ακόμα σήμερα.
Πλήρη τεκμηρίωση για τον Πύργο του Άιφελ δίνει ο δήμος του Παρισιού στο παρακάτω αρχείο:
tout savoir sur la tour Eiffel
Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015
Εκλογές αλλοτινές
Εάν σήμερα μπροστά στην κάλπη είμαστε όλοι ίσοι, στο παρελθόν δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρχαν διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Γυναίκες και άνδρες δεν είχαν τα ίδια εκλογικά δικαιώματα.
Αναρτούμε σήμερα εικόνες από τις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου του 1934. Επιλέγουμε αυτές για τη σπουδαιότητά τους από πολιτική και κοινωνική άποψη. Τότε για πρώτη φορά ψήφισαν οι Eλληνίδες. Άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν όχι όμως και του εκλέγεσθαι το οποίο κατέκτησαν πολύ αργότερα.
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)