Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Παρνασσικές συντροφιές

Ο φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει αυτό το μήνα τα 150ά γενέθλιά του. Με την παρούσα ανάρτηση θέλουμε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο και  το πνεύμα του Συλλόγου που αποκρυσταλλώνεται στους σκοπούς του: τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης με διαλέξεις και συγγράμματα, την εκπαίδευση νεαρών βιοπαλαιστών με τη νυχτερινή σχολή, την προώθηση των τεχνών με εκθέσεις και συναυλίες.

 
Γεώργιος Κολόμβος, Ο ποιητής Σπυρίδων Βασιλειάδης (1845-1874). Νομικός και ποιητής, από τους ιδρυτές της νυχτερινής σχολής  του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. π. 1870. (ΦΑ. 1Φ03.114)


Μαθητές της νυχτερινής σχολής  του Παρνασσού στην αίθουσα τελετών του Συλλόγου, π. 1890. (ΦΑ. 3Ε00.136)



Φωτογραφία αγνώστου, πιθανότατα ερασιτέχνη φωτογράφου. Μια χαρούμενη συντροφιά και ένας οβελίας στο κέντρο. Αναγνωρίζουμε κάποια επιφανή μέλη του Παρνασσού: καθιστός με το καπέλο μελόν και το λευκό γένι ο πολιτικός και αρχαιοδίφης Κώστας Καραπάνος, επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Γέρνει προς τον καθιστό επίσης χαμογελαστό Μίκιο Λάμπρο, τον φεγγαροπρόσωπο γενικό γραμματέα του Παρνασσού και έναν από τους ιδρυτές του. Στα αριστερά του Λάμπρου η σύζυγος του Κ. Καραπάνου Μαρία, το γένος Χρηστάκη Ζωγράφου, επίσης επίτιμο μέλος του Συλλόγου. (Από τους καταλόγους των μελών του Συλλόγου που δημοσιεύονται στις επετηρίδες του απουσιάζουν παντελώς οι γυναίκες. Ονόματα γυναικών εμφανίζονται στους καταλόγους των ευεργετών, των δωρητών ή των επίτιμων μελών, ποτέ όμως ως τακτικά ή αντεπιστέλλοντα μέλη). Όρθιος στην τελευταία σειρά με το ανοιχτόχρωμο χαριτωμένα λοξό καπέλο και τον λευκό μύστακα  ο Ιφικράτης Κοκίδης, στρατιωτικός μηχανικός σε σχέδια του οποίου οικοδομήθηκε το κτίριο του Συλλόγου στην πλατεία Καρύτση. Εκτιμούμε ότι η λήψη της φωτογραφίας έγινε την περίοδο 1895-1897. ( ΦΑ. 1Α66.019)


Αθήνα, Μάιος 1929. Μια καλλιτεχνική συντροφιά στους πρόποδες της Ακρόπολης. Στο κέντρο καθιστός ο τότε πρόεδρος του καλλιτεχνικού τμήματος του Παρνασσού Ιπποκράτης Καραβίας, μέλος του Συλλόγου από το 1893. Πίσω, όρθιος δεξιά ο έφορος αρχαιοτήτων Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, μέλος του Παρνασσού από το 1888. Στα αριστερά του η μουσικός Ναυσικά Παλαμά, κόρη του ποιητή, και όρθια με το σκούρο φόρεμα η Ασπασία Χαλκοκονδύλη το γένος Μαυρομιχάλη. (ΦΑ. 1Ε18.009)


 Κλείνουμε με τη φωτογραφία μιας χαρούμενης συντροφιάς στις παρυφές του λευκού Παρνασσού σε πείσμα κάθε σκοταδιστικής απόπειρας κατά της ζωής και του πνεύματος του διαφωτισμού.

Παρνασσός,  Φεβρουάριος 1931. Εκδρομή της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης. Ο Γιώργος Βαφιαδάκης δεύτερος από δεξιά χαιρετά το φακό της μηχανής του. (αρχείο Γιώργου Βαφιαδάκη, ΦΑ. L295P. 22)

Το αρχείο του Γιώργου Βαφιαδάκη δωρίστηκε στο ΕΛΙΑ το Φεβρουάριο του 2000 από τα ανίψια του φωτογράφου Αντώνη Βαφιαδάκη και Λιλή Φανουράκη.



Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου