Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Anton, Antoine, Αντώνης Οικονομίδης

Ο Αντώνης Οικονομίδης εμφανίζεται στα φωτογραφικά δρώμενα της Ελλάδας το 1936. 
Την ίδια χρονιά ιδρύεται το Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού με τον δραστήριο Θεολόγο Νικολούδη στα ηνία του ο οποίος αναλαμβάνει την τουριστική προβολή της χώρας και εγκαινιάζει την έκδοση σχετικών διαφημιστικών εντύπων. Εκτός από επιφανείς συγγραφείς και αρχαιολόγους το υπουργείο έχει ανάγκη και από φωτογράφους για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Οικονομίδης κάνει το φωτογραφικό του ντεμπούτο εκείνη τη χρυσή εποχή της τουριστικής φωτογραφίας. Παρουσιάζεται ως ταλαντούχος νέος ερασιτέχνης φωτογράφος με υψηλές όμως διασυνδέσεις μια και τον εγκωμιαστικό πρόλογο ενός χειροποίητου φωτογραφικού λευκώματος ενός livre d'artiste θα λέγαμε σήμερα τον γράφει ο Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, διευθυντής τότε του αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, ενώ ένα δεύτερο παρόμοιο λεύκωμα αφιερώνεται στον διοικητή πρωτευούσης Κώστα Κοτζιά. 
Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 ο Οικονομίδης εκδίδει φωτογραφικά βιβλία για την Ελλάδα σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Όλα άψογα τυπογραφικά, τυπωμένα τα περισσότερα στην Λωζάνη.





Ας απολαύσουμε μερικές σελίδες των βιβλίων του.



Παρακάτω ένα φύλλο από το χειροποίητο λεύκωμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΠΕΙΑ του 1936


Η Ματθίλδη Πυρλή και εγώ σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι.



Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Ανακοίνωση: το Φωτογραφικό Αρχείο, η συλλογή Ελληνισμού Αιγύπτου και η συλλογή χαρτών δεν θα δέχονται ερευνητές μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου