Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Ευαγγελίδη, μία οικογένεια φωτογράφων από τη Μακεδονία. Μέρος δεύτερο: στην Θάσο

 

Ιωάννης Ευαγγελίδης, Ακρωτήρι, Θάσος 1930

Στον Κήρυκα, την ημερήσια πρωινή εφημερίδα της Καβάλας στο φύλλο της 20ής Μαΐου 1930 διαβάζουμε μία ακόμα διαφημιστική καταχώριση του φωτογραφείου Ευαγγελίδη για ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της Θάσου.


Το δημοσίευμα αυτό μας επέτρεψε να χρονολογήσουμε τις φωτογραφίες του μικρού λευκώματος της θάσου που έχουμε στην συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου. 

Οι φωτογραφίες είναι διαστάσεων 12x15εκ, κολλημένες σε βαθυπράσινο χαρτόνι διαστάσεων 17x20εκ. 

Ιωάννης Ευαγγελίδης, Γενική άποψη του χωριού του Αγ. Γεωργίου, Θάσος 1930

Ο φωτογράφος αποτυπώνει τα όμορφα τοπία της Θάσου με τρόπο που θα μπορούσαν να γίνουν καρτ ποσταλ, για την προβολή του νησιού σε τουριστικά δημοσιεύματα. Είναι πιθανό ο Ευαγγελίδης να έλαβε κάποια ανάθεση για την φωτογράφιση των καλλονών της Θάσου από το υπουργείο τουρισμού, όμως αυτή η υπόθεση προς το παρόν δεν μπορεί να επαληθευθεί. Δεν έχουμε βρει σχετικά τεκμήρια. 

Ιωάννης Ευαγγελίδης, Λιμενάρια, Θάσος 1930. Πάνω δεξιά διακρίνεται το "Παλατάκι" το εκλεκιστικό κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της μεταλλευτική εταιρείας.
  

Ιωάννης Ευαγγελίδης, Γενική άποψη του χωριού Ραχώνι, Θάσος 1930

Ιωάννης Ευαγγελίδης, Σκάλα Ποταμιάς, Θάσος 1930

Στην επόμενη δημοσίευσή μας, στο τρίτο και τελευταίο μέρος, θα εξετάσουμε την παρουσία της οικογένειας Ευαγγελίδη στην Αθήνα. 

 

Σημείωση: Λίγες ημέρες μετά την παραπάνω παρουσίαση του λευκώματος της Θάσου και συνεχίζοντας την αναζήτηση σε εφημερίδες της εποχής, εντόπισα μία αναφορά στις φωτογραφίες του Ευαγγελίδη στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης (17/9/1929). Το δημοσίευμα αφορά την Δ' Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης κατά την οποία και καθιερώθηκε η επίσκεψη πολιτικών αρχηγών, μία παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διαβάζουμε λοιπόν στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ότι στο περίπτερο των γεωργικών συνεταιρισμών εκπροσωπείται για πρώτη φορά το νησί της Θάσου. "Δεν λείπουν και τα θαυμάσια τοπεία της οφειλόμενα εις τον καλλιτέχνην Ευαγγελίδην"

και συνεχίζει το δημοσίευμα συγχαίροντας τον Σύνδεσμο Κοινοτήτων Θάσου για την οργάνωση του περίπτερου.

Δύο είναι τα νέα στοιχεία που προκύπτουν για τις φωτογραφίες της Θάσου:

Το πρώτο είναι ότι η φωτογράφιση έγινε από τον Ευαγγελίδη πριν τον Σεπτέμβριο του 1929, πιθανότατα το καλοκαίρι, και το δεύτερο ότι αναθέτης ήταν ο Σύνδεσμος Κοινοτήτων Θάσου. Έτσι απαντήθηκε η υπόθεση που είχαμε κάνει σχετικά με την ανάθεση της φωτογράφισης στον Ευαγγελίδη.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η τεκμηρίωση είναι μία συνεχής εργασία σαν μια ιστορία χωρίς τέλος.


Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου