Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Δύο φίλοι, δύο χρονιές, δύο ταξίδια, ένα βιβλίο.


Ο Φρεντερίκ Μπουασονά με τη χαρακτηριστική πλούσια κόμη του αριστερά δείχνει ένα πίνακα στον φίλο του Ντανιέλ Μπώ-Μποβύ. Γενεύη 1907.


Η φωτογραφία των δύο φίλων δημοσιεύεται ως προμετωπίδα στο 6ο βιβλίο της σειράς ΑΦΕΛΙΑ με τίτλο " F. BOISSONNAS, D. BAUD-BOVY, ΔΥΟ ΤΑΞΙΔΙΑ, 1913 &1919".
Στο βιβλίο δημοσιεύονται 49 φωτογραφίες από τα ταξίδια των δύο Ελβετών στη Μακεδονία.  Στο εισαγωγικό της κείμενο η Ματθίλδη Πυρλή εξηγεί το γιατί και το πώς αυτών των ταξιδιών. Από την συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την φωτογράφηση των νέων προσαρτημένων εδαφών, μέχρι την έκδοση των λευκωμάτων από τον εκδοτικό οίκο Boissonnas με φωτογραφίες του Frédéric  και κείμενα του Baud-Bovy  παρακολουθούμε τον ενθουσιασμό, αλλά και τον κόπο των δύο ταξιδιωτών.  Οι μετακινήσεις σε δύσβατες περιοχές, η διαμονή σε "κορεόπληκτα" καταλύματα, αλλά κυρίως  η οργάνωση της μεταφοράς του φωτογραφικού εξοπλισμού δεν πτόησαν τους δύο αλπινιστές οι οποίοι κατάφεραν και την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα τον Αύγουστο του  1913.

















 
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου βλέπουμε το υπόλοιπο τμήμα της φωτογραφίας του εξωφύλλου. Άποψη της παραλιακής λεωφόρου Νίκης. Πρόκειται για μία λήψη που έκανε ο Φρειδερίκος πάνω από τον Λευκό Πύργο κατά το δεύτερο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη το 1919.



Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο βιβλίο προέρχονται από το αρχείο του Νίκου Γουλανδρή το οποίο περιήλθε στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ το 2017 με δωρεά της συζύγου του Αλεξάνδρας Πουρνάρα. Πρόκειται για μια σειρά γυάλινων διαφανειών του Οίκου Frédéric Boissonnas οι οποίες προορίζονταν για προβολές κατά τη διάρκεια διαλέξεων.


Σελίδα του βιβλίου ΑΦΕΛΙΑ 6 στην οποία αποτυπώνονται ενδεικτικά κάποιες γυάλινες διαφάνειες (slides) της συλλογής Μπουασονά που φυλάσσονται στο Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. 





Η τυπωμένη φίρμα του Οίκου όπως εμφανίζεται στο περιθώριο των γυάλινων διαφανειών.




Από έκδοση του Οίκου Μπουασονά. Ο Φρεντ. με τον φακό του και ο Ντανιέλ με την πένα του πρόσφεραν εκδόσεις απαράμιλλης τυποτεχνικής και αισθητικής αρτιότητας όπως σημειώνει η Ματθίλδη Πυρλή.




Παράλληλα με την έκδοση του έκτου βιβλίου της σειράς μας, οργανώσαμε και μία έκθεση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11) με τίτλο:


Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών
Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσοννά, 1913 και 1919
Από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ






Η έκθεση εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Κλείνουμε με δύο φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι Θεσσαλονικείς έχουν επιδοθεί ήδη στην ταυτοποίηση των εικονιζόμενων κτιρίων, εκκλησιών και άλλων τοπόσημων της πόλης, πριν και μετά την πυρκαγιά, που αναδύονται μέσα από τις πανοραμικές απόψεις του Φρειδερίκου.





Δεξιά, πίσω από την ομήγυρη των επισκεπτών, παρακολουθώντας διακριτικά τα σχόλιά τους, ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης.





Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου