Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

190 χρόνια Σχολή Ευελπίδων

Η Σχολή Ευελπίδων, το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, γιορτάζει φέτος τα 190 χρόνια από την ίδρυσή της. Με απόφαση του κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, ξεκίνησε η λειτουργία της Σχολής στο Ναύπλιο το 1828.
Με αφορμή αυτή την επέτειο δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφίες από το αρχείο του στρατηγού Λεωνίδα Ι. Παρασκευόπουλου που φυλάσσεται στο Φωτογραφικό μας Αρχείο.

Πρόκειται για φωτογραφίες από την επίσκεψη του γάλλου αρχιστράτηγου Γκυγιωμά (Adolphe Guillaumat, 1863-1940) στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του 1918. Ο Γκυγιωμά είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ως διοικητής της στρατιάς της Ανατολής, που έδωσε το δικό της φόρο αίματος στη Βαλκανική κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. 
Έφθασε στο σταθμό Λαρίσης ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 1918 και παρέμεινε στην Αθήνα για 3 μέρες. Την επομένη της άφιξής του, Κυριακή 14 Ιανουαρίου, επιθεώρησε ελληνικά στρατεύματα στο Πεδίο του Άρεως. Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της επιθεώρησης.

Τμήμα χάρτη της περιοχής του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα του 1930. Επάνω δεξιά απεικονίζονται τα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων που σήμερα στεγάζουν δικαστήρια. ( Συλλογή χαρτών ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ)


Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, 14 Ιανουαρίου 1918. Ο αρχιστράτηγος Γκυγιωμά επιθεωρεί άγημα Ευελπίδων. Στο βάθος διακρίνεται το κτίριο της Σχολής. (ΦΑ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. PAR1.157)

Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, 14 Ιανουαρίου 1918. Ο αρχιστράτηγος Γκυγιωμά επιθεωρεί αγήματα του ελληνικού στρατού. Στο βάθος διακρίνεται το κτίριο της Σχολής Ευελπίδων. (ΦΑ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. PAR1.158)

Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, 14 Ιανουαρίου 1918. Ο αρχιστράτηγος Γκυγιωμά επιθεωρεί αγήματα του ελληνικού στρατού. Στο βάθος διακρίνεται το κτίριο της Σχολής Ευελπίδων. (ΦΑ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. PAR1.160)
Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, 14 Ιανουαρίου 1918. Ο αρχιστράτηγος Γκιγιωμά παρακολουθεί παρέλαση αγημάτων του ελληνικού στρατού. Πίσω ακριβώς ο αρχηγός του Α' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Λεωνίδας Ι. Παρασκευόπουλος. Στο βάθος διακρίνεται το κτίριο της Σχολής Ευελπίδων. (ΦΑ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. PAR1.162)

Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, 14 Ιανουαρίου 1918. Ο αρχιστράτηγος Γκυγιωμά πλαισιωμένος από το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.  Αριστερά του Γάλλου στρατηγού ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με ανασηκωμένο το γιακά του παλτού του. Ανάμεσα στους Βενιζέλο και Γκυγιωμά διακρίνεται το κεφάλι του στρατηγού Παναγιώτη Δαγκλή. Στο κέντρο της ομήγυρης, σε δεύτερο πλάνο, Γάλλος αξιωματικός του επιτελείου του Γκυγιωμά. Δίπλα του ο Νικόλαος Πολίτης υπουργός Εξωτερικών, δεξιά του ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν υπουργός Εσωτερικών. Σε πρώτο πλάνο η δεσπόζουσα μορφή του διοικητή του Α' Σώματος Στρατού αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου και ακριβώς πίσω του ο Σπυρίδων Σίμος, υπουργός Περιθάλψεως. Τέλος, στα αριστερά της εικόνας διακρίνεται ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης υπουργός Οικονομικών,  το βλέμμα του οποίου έχει απορροφήσει κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση των υπολοίπων.    (ΦΑ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. PAR1.163)

Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, 14 Ιανουαρίου 1918. Ο αρχιστράτηγος Adolphe Guillaumat (Γκυγιωμά) συνομιλεί με τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Οι δύο άνδρες εκτός της αφοσίωσης που είχαν στην πατρίδα τους, είχαν και κάτι άλλο κοινό.  Και οι δύο έγραφαν καθημερινά στις συζύγους τους από το μέτωπο. Οι πολυάριθμες αυτές επιστολές  και του ενός και του άλλου έχουν δημοσιευθεί προσφέροντας πολλά στην ιστορική έρευνα. Ανάμεσά στους δύο στρατηγούς στο πίσω πλάνο ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Μαζαράκης που είχε ορισθεί ξεναγός του Γάλλου στρατηγού κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Την επομένη της παρέλασης στο Πεδίο του Άρεως, η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ δημοσίευε το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο ίδιος ο Γκυγιωμά λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του από τη Θεσσαλονίκη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ διατύπωνε την ικανοποίησή του από την επιθεώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και σύγκρινε τη Σχολή Ευελπίδων με την αντίστοιχη γαλλική Στρατιωτική Σχολή Σεν- Συρ (Saint-Cyr)

ΠΑΤΡΙΣ, 17/1/1918
Εδώ κλείνει η δική μας μικρή συμβολή στον εορτασμό αυτής της επετείου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο, εικόνες από την έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για να τιμήσει τα 190 χρόνια της Σχολής Ευελπίδων.



Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου