Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

11 Νοεμβρίου 2018


Χτες, 11 Νοεμβρίου 2018, η Ευρώπη γιόρτασε τα 100 χρόνια από την λήξη του Μεγάλου Πολέμου. Γιόρτασε την ανακωχή  που υπογράφηκε στις Βερσαλίες στις 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918. 
Οι αυτοκρατορίες διαμελίστηκαν, τα σύνορα επαναχαράχτηκαν κι οι λαβωμένοι επιζήσαντες πίστεψαν ότι η ανακωχή αυτή θα σφράγιζε την ειρήνη για πάντα. Είκοσι χρόνια μετά διαψεύσθηκαν. 
Στην προηγούμενη ανάρτησή μας δημοσιεύσαμε εικόνες από την επίσκεψη του στρατηγού Guillaumat  στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1918, το χρόνο που η Ελλάδα εγκαταλείποντας την ουδετερότητα της μπήκε στον πόλεμο. Ο Γάλλος στρατηγός, διοικητής της Στρατιάς της Ανατολής, έκρινε ότι ο ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος για τον "ιερό πόλεμο" όπως είπε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα μετά την επιθεώρηση των ελληνικών αγημάτων. Εκείνη την εποχή κανείς πια δεν θεωρούσε ιερό αυτό τον πόλεμο, μία μόνο επιθυμία είχαν, να τελειώσει η σφαγή. 

Δημοσιεύουμε φωτογραφίες της φωτογραφικής υπηρεσίας του γαλλικού στρατού από τα μέτωπα της Φλάνδρας και της Γαλλίας μετά την υποχώρηση των Γερμανών. Οποιαδήποτε ομοιότητα με σημερινά πολεμικά μέτωπα ανά τον κόσμο είναι εντελώς τυχαία. 




























Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου