Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

μέχρι το 2023...

Συχνά δεχόμαστε αιτήματα από φορείς και ιδιώτες άλλων χωρών. Από πέρυσι σημειώσαμε ιδιαίτερη κινητικότητα σε αιτήματα προερχόμενα από την Τουρκία. 
Τα αιτήματα αφορούν αποκλειστικά υλικό της περιόδου 1921-1922. Οι αρχειακές φωτογραφίες δηλώνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν ως εκθέματα ή και για την παραγωγή προϊόντων (video, κάρτες, μπλουζάκια κ.λ.π) σε υπό κατασκευή μουσεία.
Τα μουσεία γίνονται στις επαρχιακές πόλεις του Εσκί Σεχίρ, της Κιουτάχειας, του Πάνορμου. Δεν ξέρω αν ο δρόμος του μεταξιού  περνούσε από αυτά τα μέρη, όμως σίγουρα πέρασε από αυτά η Ελληνική Στρατιά κατά τη Μικρασιατιακή Εκστρατεία. Σύμπτωση;

Μέχρι το 2023 όλα πρέπει να είναι έτοιμα για τα 100χρονα της Τουρκικής δημοκρατίας.

Υποθέτουμε λοιπόν ότι η συστηματική δημιουργία των περιφερειακών αυτών Μικρασιατικών μουσείων εντάσσεται στις πυρετώδεις προετοιμασίες για την επέτειο. Οι προετοιμασίες αφορούν  τομείς υποδομών και ανάπτυξης στη γείτονα χώρα, όμως και ο τομέας της μουσειακή πολιτικής δεν είναι αμελητέος. Μέσα στα μουσεία θα γραφτεί η Ιστορία και θα εκπαιδευτούν οι μαθητές.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το αρχείο του Ούγγρου πρωτοπόρου κινηματογραφιστή και φωτογράφου Ζόζεφ Χεπ, από την ανταλλαγή των αιχμαλώτων του 1923, μετά την Καταστροφή και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης. Εικονίζονται τα μέλη των επιτροπών που επόπτευαν την ανταλλαγή.





Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου